Arbetsrätt

Arbetsrätt / Charlotte Forssander

  • Omorganisationer, right-sizing
  • Bristande arbetsprestationer
  • Konkurrens- och lojalitetssfrågor
  • Arbetsrättsliga tvister och förhandlingar

Jag var en av de få i min klass på juristlinjen som faktiskt tyckte att arbetsrätt var det roligaste rättsområdet. Och nästan trettio år efter Lundatiden känns det likadant. I arbetsrätt gäller det att hålla tungan rätt i mun. Det finns gott om detaljregler och man måste ha förståelse för att det ofta handlar om annat än ”bara” juridik. Ibland står en persons hela försörjning på spel och då behövs välutvecklad fingerspitzengefühl.

I min rådgivning drivs jag av att bidra till att det går rätt och schysst till på de arbetsplatser där mina kunder verkar. Särskilt tillfredsställande tycker jag det är när jag kan hjälpa till att åstadkomma praktiska lösningar på arbetsplatssituationer som av en eller annan anledning inte fungerar längre. Men jag jobbar förstås över hela det arbetsrättsliga fältet med avtalsskrivning, förhandlingar, tvistlösning och som bollplank åt alla som vill undvika att trampa snett när de förhåller sig till personalfrågor i sin vardag.

Utöver rådgivning i skarpa lägen, arbetar jag gärna förebyggande med utbildningar och föreläsningar.

Frågor jag ofta får:

– Vi har en lågpresterare i ledningsgruppen, vad bör VD göra?

– Vi har återkommande problem med långtidssjukskrivningar p.g.a. utbrändhet. Hur åstadkommer vi kontinuitet i vår verksamhet utan att brista i vårt ansvar mot den frånvarande medarbetaren?

– Våra utländska ägare säger att vi måste ”reduce headcount”, men de har ingen förståelse för turordningsreglerna. Hur agerar jag för att få till ett bra slutresultat utan juridisk risk?

– Min f.d. medarbetare har startat en konkurrerande verksamhet, hur kan jag hindra honom från att använda våra företagshemligheter?

CV ↠